Bent u al voorbereid?

Financieel komt er veel kijken bij een bedrijfsoverdracht. Bovendien kan het de familiebanden flink onder druk zetten. De Van Lanschot Academie voor Bedrijfsoverdracht bereidt overdragers en opvolgers grondig voor op de overname én de periode daarna.

Lees verder

Veel ondernemers krijgen vroeg of laat te maken met de overdracht van hun bedrijf. Maar liefst 70% van de ondernemingen in Nederland is bijvoorbeeld al een familiebedrijf.* Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een bedrijf de overdracht niet ongeschonden doorkomt of zelfs niet overleeft. Bijvoorbeeld omdat er te veel zeggenschap bij de oudere generatie blijft liggen of omdat emoties de overhand nemen of omdat een duidelijke taakverdeling ontbreekt. Veel leed kan worden voorkomen door de bedrijfsoverdracht grondig voor te bereiden. De Van Lanschot Academie voor Bedrijfsoverdracht, waarvan de uitvoering ligt bij Tias School for Business and Society, werd precies daarom in het leven geroepen. Tijdens deze negen maanden durende opleiding bereiden overdragers en opvolgers de bedrijfsoverdracht zo goed mogelijk voor door het proces vanuit verschillende invalshoeken te bekijken. Er wordt aandacht besteed aan strategie, innovatie, planning en financieel management. Maar ook aan persoonlijk leiderschap en de psychologische veranderingen op de werkvloer en in de familie.

Hoe houd je het harmonieus?
Eliane (27) en haar jongere zus Stephanie (23) namen allebei deel aan de Van Lanschot Academie voor Bedrijfsoverdracht. Zij vormen de vierde generatie van de Loven Groep, een van de grootste totaalaanbieders in de truck- en trailermarkt van Limburg en oostelijk Noord-Brabant. Zij zullen het stokje overnemen van vader Leo Loven (56), DGA van het familiebedrijf.

‘Erg prettig om ervaringen uit te wisselen met ondernemers die voor dezelfde keuzes staan’

Eliane: ‘Waar de meeste opleidingen vrij breed zijn, sloot de Van Lanschot Academie voor Bedrijfsoverdracht naadloos aan op onze situatie. De opleiding bestaat uit vijf modules van een dag, verspreid over negen maanden. Dat zijn intensieve dagen inclusief avondprogramma, maar door de afwisseling van theorie en praktijk was dat prima te doen. Op het theoretisch vlak krijg je bijvoorbeeld uitleg waar moet je op letten bij een jaarrekening, wat je zoal bij de notaris moet vastleggen en hoe je een strategie uitstippelt. Daarnaast ga je met de andere deelnemers aan de slag met praktijkgerichte business cases en maak je bijvoorbeeld een swot-analyse. De opleiding wordt gegeven door verschillende docenten, elk met hun eigen expertise. Wat ik ook erg prettig vond is dat ik ervaringen kon uitwisselen met de andere deelnemers, die tegen dezelfde zaken aanliepen en voor dezelfde keuzes stonden.

Waar ook uitgebreid bij stil werd gestaan: hoe houd je het harmonieus, zowel zakelijk als privé? Dat is lastig, want de emoties kunnen heel hoog opspelen. Want ook al houd je van elkaar, zakelijk gezien kun je natuurlijk verschillende opvattingen hebben. Ik ben me er extra bewust van geworden dat je eerlijk moet zijn. Tegen elkaar en tegen jezelf. Je moet jezelf afvragen: wil ik dit echt, en kan ik het ook? De overdracht van ons bedrijf is ondertussen in gang gezet. De opleiding heeft me daarvoor de handvatten gegeven, ik zie het met vertrouwen tegemoet. In september staat een terugkomdag met alle deelnemers op het programma. Daar kijk ik naar uit, ik ben heel benieuwd hoe iedereen er nu voorstaat!’

De opleiding gaat op 2 februari 2018 weer van start. Meer informatie? Kijk op vanlanschot.nl/academie

* Het betreft bedrijven met meer dan één werkzame persoon. Bron: CBS 2016.

like | 25

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Naam

E-mail

Bericht

Verstuur

Subscribe

Abonneer u nu op Cornelis,
het online magazine van Van Lanschot.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

Postcode *

E-mailadres *

Telefoonnummer

Meld aan