ONDERNEMEND NEDERLAND

Wat houdt serie- en single-ondernemers bezig? …en waarin verschillen ze?

Waar zien ondernemers kansen, wat drijft hen en welke keuzes maken ze als ze hun bedrijf willen overdragen? Maar ook: wat zijn hun vermogensdoelstellingen en hoe houden ze de balans tussen werk en privé? Het zijn enkele vragen die Van Lanschot stelde aan ondernemend Nederland.

Lees verder

Serieondernemers en single-ondernemers, al dan niet binnen een familiebedrijf: allemaal maken ze zich volgens het onderzoek zorgen over de steeds groter wordende bedrijfsrisico’s, met name op gebied van (digitale) beveiliging. Maar liefst 66% van de ondervraagden ligt daar in meerdere of mindere mate wel eens een nachtje wakker van. Ook de niet aflatende administratieve lastendruk wordt door 64% van de ondervraagden als zorgenkindje gezien.

Zorgen zijn er ook over de snelheid waarmee technologische ontwikkelingen en trends zich voortzetten en wat daarvan de invloed kan zijn op het eigen bedrijf en de concurrentiepositie. Voor bijna de helft van de ondervraagden is dat een terugkerend issue. Netwerkbijeenkomsten zoals de ondernemerslunches en masterclasses die Van Lanschot met regelmaat organiseert, staan op nummer één als het gaat om het verkrijgen van informatie op dat gebied (52%), gevolgd door vakbladen (49,5%) sociale media (37%) en nieuwswebsites/online communities (33%).

Serie- versus single-ondernemer: passie versus uitdaging
Het onderzoek laat ook zien dat elke ondernemer zijn of haar eigen motivaties, plannen en verwachtingen heeft. Zo staat bij single-ondernemers op de vraag waarom ze hun bedrijf zijn gestart, ‘uitdaging’ bovenaan in de top 3, de serieondernemer zet in dat rijtje iets vaker ‘passie’ bovenaan. Verschillen zijn er ook in de privédoelstellingen: single-ondernemers zetten vaker een goed pensioen op nummer één (40% tegen 33%), terwijl serieondernemers dan juist ‘mooie reizen maken’ kiezen (36% tegen 34%). Duidelijker zijn de verschillen als we kijken naar eventuele verkoop van het bedrijf: 29% van de serieondernemers verwacht de onderneming aan een strategische koper van de hand te doen, terwijl de single-ondernemer eerder verkoop binnen het bedrijf verwacht (26,5%).

Bij de ondervraagde single-ondernemers blijft sparen een belangrijk onderdeel van de privévermogensopbouw: 59% kiest daarvoor. De serieondernemer kiest wat vaker voor beleggen in aandelen. Vooral beleggen in vastgoed is populair bij serieondernemers: 54,7% belegt daarin, tegenover 32,5% bij de single-ondernemer. Van de ondervraagden is een serieondernemer twee keer zo vaak miljonair als een single-ondernemer.

Serieondernemer of single-ondernemer: wat is het verschil?
Een ondernemer die voortdurend nieuwe ideeën bedenkt en nieuwe bedrijven start, noemen we een serieondernemer of serial entrepeneur. De single-ondernemer komt met een idee, start daarmee een bedrijf en blijft binnen dat bedrijf een belangrijke rol spelen in de groei en het dagelijks functioneren. Een serieondernemer zal sneller die verantwoordelijkheid aan iemand anders geven om zich te kunnen focussen op nieuwe uitdagingen.

‘Een serieondernemer is twee keer zo vaak miljonair als een single-ondernemer’

Mannen versus vrouwen: innovatief versus perfectionistisch
Maken mannelijke en vrouwelijke ondernemers verschillende keuzes? Hebben ze andere doelen en verwachtingen? Kijken we naar de belangrijkste financiële doelen, dan laten de cijfers zien dat mannen en vrouwen op zakelijk gebied weinig verschillen. Mannelijke ondernemers zijn wel wat avontuurlijker op gebied van privévermogensopbouw, zo blijkt uit het onderzoek: 57,5% kiest voor beleggen, tegenover 41,5% bij de vrouwen. Opvallend is ook dat vrouwen het verbeteren van arbeidsvoorwaarden hoger in hun keuzelijst zetten dan mannen (23% tegen 14%).

Van Lanschot vroeg ook welke karaktereigenschappen mannelijke en vrouwelijke ondernemers het beste bij zichzelf vinden passen. Ook hier zijn de verschillen klein, al noemen mannen zich wel significant vaker ‘innovatief’ dan vrouwen (29% tegen 16%). Mannen zetten in dat rijtje iets vaker ‘gepassioneerd’ op de eerste plaats, waar vrouwen kiezen voor ‘perfectionistisch’. Vrouwelijke ondernemers komen daarbij ook de valkuil van dat perfectionisme tegen: ze geven vaker aan dat ze wel eens over de grens gaan in de balans tussen werk en privé. Van de ondervraagde ondernemers zijn mannen twee keer zo vaak miljonair als vrouwen.

Familiebedrijven: sparen blijft populair
Bij familiebedrijven is het privéleven vaak sterk verweven met de zakelijke kant. Op de vraag ‘Wat is de voornaamste drijfveer geweest om te gaan ondernemen?’ is het dan ook weinig verrassend dat maar liefst 43% van de ondervraagde ondernemers met een familiebedrijf zegt dat men het voorbeeld van de ouders heeft willen volgen. Gevraagd naar de belangrijkste  financiële doelen op privégebied, staat bij ondernemers binnen een familiebedrijf ‘behoud van vermogen om door te geven aan de kinderen’ op de eerste plaats (43%). Maar ook reizen (28,5%) en een goed pensioen (35,5%) scoren hoog. Voor liefst 75% van ondernemers met een familiebedrijf is sparen nog steeds het belangrijkste onderdeel van hun privévermogensportefeuille.

Bron: Online onderzoek 2018 van PanelWizard/Kien in opdracht van Van Lanschot onder ondernemers in Nederland

Mark Buitenhuis: ‘Herkenbare verschillen’

In deze Cornelis praten we met Mark Buitenhuis over dit onderzoek. Buitenhuis is naast zijn functie als Regiodirecteur verantwoordelijk voor de ondernemerstak binnen Van Lanschot. Hij herkent veel uitkomsten uit het contact dat hij bijna dagelijks met ‘zijn’ ondernemers heeft: ‘Je ziet dat elk type ondernemer privé en zakelijk toch anders in het leven staat.’ Het onderzoek legt volgens Buitenhuis ook op een leuke manier de verschillen bloot tussen de diverse soorten ondernemers.

Lees het interview met Buitenhuis

like | 17

Aanmelden magazine

Video
Delen

Uw naam

E-mail

Naam ontvanger

E-mail adres ontvanger

Uw bericht

Verstuur

Share

E-mail

Facebook

Twitter

LinkedIn

Contact

Verstuur

Aanmelden

Abonneer u nu op Cornelis,
het online magazine van Van Lanschot.

Aanhef *

Voornaam *

Tussenvoegsel(s)

Achternaam *

Postcode *

E-mailadres *

Telefoonnummer

Meld aan